Jääkiekon historia lyhyesti

Jääkiekko on laskettu syntyneeksi Pohjois – Amerikassa kun Euroopasta tulleet siirtolaiset yhdistelivät hurlingia, jääpalloa ja shintyä. Ensimmäiset maininnat jäällä pelatusta joukkuepallopelistä on kirjallisena 1800 – luvun tietämiltä. 1800 – luvun puolivälissä brittiläiset sotilaat aloittivat ensimmäisten virallisten otteluiden järjestämisen Halidaxissa ja Kingstonissa ja näissä peleissä pelaajia oli yhteensä yhdeksän.

Nykyisen jääkiekon syntypaikaksi mielletään Kanadan Montrealissa sijaitsevaa McGill – yliopistoa. 1870 – luvulla yliopiston opiskelijat kehittivät urheilulajille uudet säännöt ja vuonna 2007 Kansainvälinen jääkiekkoliitto julisti Montrealin lajin syntypaikaksi. Yliopisto määräsi myös nykyaikaisen jääkiekkokaukalon perusmuodon. PohjoisHockey Historyamerikkalainen kaukalo eroaa näistä mitoista vieläkin hiukan.

Alkuun kentällä oli yhdeksän pelaajaa joukkuetta kohden, eli yhteensä viisitoista. Myöhemmin pelaajamäärä laskettiin seitsemään ja sittemmin kuuteen, jota käytetään vieläkin. Alun perin syöttöjä sai tehdä vain eteenpäin eikä vaihtopelaajia käytetty. Samojen pelaajien oli pelattava peli alusta loppuun asti.

1800 – luvun loppupuolella kanadalainen jääkiekko alkoi rantautumaan muutaman eurooppalaisen jääkiekkointoilijan avulla myös Eurooppaan. Välineitä tuotiin Kanadasta asti ja vaikka kehitys oli alkuun hidasta, sai se myöhemmin tulta alleen. Ensimmäiset oikeita jääkiekon sääntöjä noudattavat ottelut pelattiin Englannissa talvella 1902 – 1903. Joukkueet koostuivat sekä englantilaisista että kanadalaisista pelaajista. Vuona 1905 pelattiin ensimmäiset viralliset jääkiekon ottelut Euroopassa. Ottelussa oli vastakkain Belgia ja Ranska, joista Belgia vei voiton sekä ensimmäisessä että toisessa ottelussa.

Jääkiekon yleistyessä sääntöjen soveltaminen muuttui ongelmaksi, jokainen maa muokkasi näitä haluamaansa suuntaan. Louis Magnus perusti jääkiekolle omistautuneet liiton LIHGn ja sen ensimmäinen kokous pidettiin Pariisissa vuonna 1908. LIHG päätyi vaikuttamaan vahvasti jääkiekon kehitykseen ja sääntöjen yhdentämiseen.

Olympialaisiin jääkiekko pääsi ensimmäistä kertaa vuonna 1920 ja tämän voittivat kanadalaiset. Ensimmäiset erilliset maailmanmestaruus kilpailut järjestettiin vuonna 1930 Wienissä ja Berliinissä. Kanada pääsi näissä kilpailuissa suoraan loppuotteluun ja voitti jääkiekon ensimmäisen maailmanmestaruuden.

1930 – luvulla jääkiekko oli levinnyt laajalti myös Afrikkaan, Oseaniaan ja Aasiaan.

Peli on muodostunut myös Suomessa hyvin suosituksi ja jääkiekon mestaruuskilpailuiden seuraamisesta on tullut vahva osa suomalaista kulttuuria. Suomi onkin yksi maailman menestyneimmistä ja vahvimmista jääkiekkomaista ja sitä verrataan Kanadaan jatkuvasti.