Vaikka jääkiekko onkin levinnyt lähes koko maailmaan, on sen harrastajamäärä varsin pieni. Ainoastaan Kanadassa jääkiekko on maan suosituin laji ja Suomessa, Slovakiassa ja Tsekissä se on toiseksi suosituin heti jalkapallon jälkeen. Muita erityisesti jääkiekkoa arvostavia maita ovat Sveitsi, Saksa, Ruotsi, Venäjä ja Latvia.
Jääkiekko voi olla suosittua useissa maissa, mutta silti harrastajamäärät pysyvät pieninä. Tähän vaikuttaa omalta osaltaan harrastuksen aiheuttamat kustannukset, yhdistyksille on maksettava ja välineet on hankittava. Siinä missä jalkapalloilijalle tai koripalloilijalle riittää pelkkä pallo, on jääkiekkoilijan hankittava luistimet, kypärä, maila ja kiekko, puhumattakaan erilaisista suojuksista.
Jääkiekon kattojärjestönä toimii Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF, eli International Ice Hockey Federation ja siihen kuuluu 65 jäsenmaata.
Lajin kovatasoisimpana liigana pidetään ehdottomasti NHL – liigaa, eli
National Hockey League, joka pidetään Kanadassa ja Yhdysvalloissa. NHL – liigaan osallistuu nykyisin noin 30 joukkuetta ja sen kuuluisuuksien galleriaan valitaan vain parhaimmat pelaajat. Astetta alempi liiga on AHL joka omaa ne pelaajat jotka eivät päässeet tai mahtuneet NHL – seurojen kokoonpanoon.
Venäjällä järjestettävä KHL on haastamassa NHL – liigan tasoa ja muita kovan tason omaavia pääsarjoja on esimerkiksi Ruotsissa, Tsekeissä, Sveitsissä, Saksassa, sekä tietenkin Suomessa.
Suomessa on naisille oma Suomenmestaruus sarja ja miehille tarkoitettu SM – liiga. 1928 – 1933 välisinä vuosina SM – tittelistä miehet pelastivat cup – muotoisesti ja vuosina 1933 – 1975 se muuttui SM – sarjaksi. Tällä hetkellä miesten SM – liigaan kuuluu 15 joukkuetta. Mestis on Suomessa miesten jääkiekon sarjatasoista toiseksi korkein ja se kuului vuosina 1974 – 2000, ykkös – divisioonaan. Naisilla on tällä hetkellä toiseksi korkeimpana sarjatasona divisioona. Sekä naisten että miesten kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle yltää Suomi – sarja.
Korkeiden sarjojen lisäksi Suomessa pelataan useita alueiden järjestämiä jääkiekkosarjoja, joissa ovat miesten 2 – 4 – divisioonat sekä erilaiset harrastesarjat.
Jääkiekkoon on lähdetty myös rakentamaan monikansallisia jääkiekkoliigoja jotka mahdollistaisivat useiden eri maiden joukkueiden väliset ottelut. Esimerkiksi Venäjällä jo toimina KHL on tämänkaltainen ja siinä pelaa esimerkiksi kazakstanilaisia, latvialaisia ja valko-venäläisiä joukkueita.
Jääkiekon tärkeät organisaatiot keskittävätkin resurssejaan yhteisten pelitavotteiden luomiseksi.