Jääkiekon säännöt lyhyesti

Jääkiekon säännöt vaihtelevat hiukan maiden ja sarjojen mukaan, mutta suurimmassa osassa maista, kuten suomessakin, pelataan Kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntökirjan mukaan. NHL on yksi niistä turnauksista joka käyttää omaa säännöstöään.

  • Jääkiekkokaukalo

Kansainvälisen jääkiekkoliiton mukaan jääkiekkokaukalo saa olla enintään 61 metriä pitkä ja 30 mehockey rulestriä leveä. Minimimitat pituudessa ovat 56 metriä ja leveydessä 26 metriä. Maaliviivat sijaitsevat 17 metrin päässä lähimmästä siniviivoista, ja siniviivojen keskinäinen etäisyys on saman verran.

NHL säännöissä kaukalon enimmäispituus on 61 metriä ja leveys 26 metriä. Maaliviivojen etäisyys lähimpänä olevaan siniviivaan on 19,3 metriä ja siniviivat ovat toisistaan 15 metrin päässä. Pohjois – Amerikan sarjoissa kaukalot ovat siis hiukan pienempiä verrattuna Euroopan sarjoihin, mutta molemmissa säännöissä kaukaloiden kulmat on pyöristetty.

  • Joukkueen koko

Jokaisella joukkueella saa olla kuusi pelaajaa yhtä aikaa kentällä ja näistä yksi on usein maalivahti. Vain poikkeustilanteessa maalivahtia ei käytetä. Pelaajia voi vaihtaa kesken ottelun niin usein kuin haluaa ja yleensä yhdestä joukkueesta otteluun osallistuu noin 18 – 20 pelaajaa ja molemmat maalivahdit. Vaikka säännöt joukkueiden maksimi – ja minimipelaajamäärissä vaihtelee, on kaikissa säännöissä normaalitilanteessa kentällä 12 pelaajaa yhteensä.

  • Pelin tarkoitus

Jääkiekossa joukkueen tarkoitus on saada kiekko vastustajan maaliin useammin kuin vastustaja saa sen joukkueen omaan maaliin. Kiekko on kuminen pyöreä musta laatta, joka on paksuudeltaan 2,54 senttimetriä, halkaisijalta 7,62 senttimetriä ja sen paino on 156 – 170 gramman välillä.

  • Peliaika

Tämä voi olla käytännössä mikä tahansa. Sarjojen ja organisaatioiden säännöt määrittelevät sekä erien että pelien kokonaisajat. Useimmiten peliaika on 60 minuuttia, joka jaetaan 20 minuutin eriin. Kaikki peliaika on yleensä tehokasta, eli jos tuomari keskeyttää pelin, pelikello pysäytetään. Tietyissä turnauksissa sekä sarjoissa voidaan käyttää suoraa aikaa ja tässä tapauksessa pelikatko ei pysäytä pelikelloa.

Erätaukojen pituus riippuu sekä maasta että sarjasta ja yleensä se on 15 – 18 minuuttia. Jos peli on virallisen peliajan jälkeen tasan, peliä voidaan jatkaa jatkoajalla tai voittomaalikilpailulla. Jatkoerillä peliä on mahdollista jatkaa loputtomiin, mutta jatkoerien säännöt vaihtelevat suuresti sarjojen ja turnausten välillä.