Jääkiekossa tarvittavat varusteet

Jääkiekon suosiota laskee hiukan harrastuksen aloittamiseen tarvittavien välineiden määrä. PelkäsJääkiekossa tarvittavat varusteettään vaatetus on määritelty tarkasti ja jokaisella pelaajalla on peliasu, joka koostuu pelihousuista, pelisukista sekä pelipaidasta joka on numeroitu. Pelipaidassa voi olla myös pelaajan nimi takapuolella. Kaikki pelivaatteet on suunniteltu erikseen nimenomaan jääkiekolle ja tämä mahdollistaa esimerkiksi erilaisten suojien käytön.

Kaikilla kenttäpelaajilla on oltava

  • Luistimet

Nämä tarvitaan jotta meno jäällä olisi nopeaa ja hallittua. Luistinten on oltava tarpeeksi laadukkaat ja hyvin hoidetut, etteivät ne hidasta matkaa, ja sovittava pelaajalle täydellisesti jotta pelikokemus olisi positiivinen ja loukkaantumisen mahdollisuus pienenisi.

  • Kypärä

Kypärä on jääkiekossa pakollinen ja sen tarkoituksena on suojella pelaajan päätä mahdollisilta iskuilta ja kolhuilta.

  • Erilaiset muut kaikille pakolliset suojat

Muihin suojiin kuuluu esimerkiksi polvisuojat, alasuojat, säärisuojat, rintasuoja ja kyynärsuoja. Nämä kuuluvat kaikille pelaajille pakolliseen varustukseen ja niiden tehtävänä on suojata pelaajaa loukkaantumisilta. Suojat voivat vaihdella hiukan merkistä ja mallista riippuen ja esimerkiksi rintasuojaan voi kuulua myös hartiasuojat.

  • Housut

Jääkiekossa pelaajilla on oltava erikseen sitä varten suunnitellut housut, joissa on usein muovilevyistä tehtyjä suojia. Suojat ovat suoraan kankaan sisällä topattuina.

  • Hanskat

Näiden tehtävänä on suojata pelaajan sormia sekä kämmeniä kolhuilta ja esimerkiksi maalivahdilla hanska on leveämpää mallia jotta kiekon nappaaminen olisi helpompaa.

  • Maila

Jääkiekossa kaikilla pelaajilla on oltava jääkiekkomaila jonka mitat, paino ja materiaali on erikseen säädelty. Maalivahti on ainut pelaajista joka saa pelata kiekkoa myös käsillään.

  • Hammassuoja

Vaikka hammassuojat eivät ole pakollisia, suurin osa pelaajista valitsee käyttää näitä. Käytöstä huolimatta puutteellisen purukaluston omaavia pelaajia löytyy runsaasti. A – junioreille hammassuoja on pakollinen, mikäli he käyttävät pelatessa visiiriä kokokasvosuojuksen sijasta.

  • Kaulasuoja

Tämä suojavaruste on pakollinen vain Suomen jääkiekkoliiton sarjoissa. Sen on oltava korkeudeltaan vähintään 6,5 senttimetriä ja sillä täytyy olla CE – hyväksyntä.

  • Kokokasvosuojus

Tämä suojus on pakollinen kaikissa naisten sarjoissa ja G – B juniorisarjoissa. A – juniorien ja kaikissa miesten sarjoissa on pakollisena vähintään visiiri.

Maalivahdin varusteet eroavat hiukan muiden pelaajien varustuksesta, mutta erot ovat lähinnä ulkomuotoon liittyviä.