Mitä on jääkiekko?

Jääkiekko on jäällä, jääkiekkokaukalossa pelattava joukkuepeli. Joukkueeseen kuuluu normaalitilanteessa kuusi henkeä ja kentällä on samaa aikaa kaksi joukkuetta pelaamassa toisiaan vastaan.

Normaalissa pelitilanteessa joukkueella on kentällä maalivahti, kolme hyökkääjää sekä kaksi puolustajaa ja tätä kutsutaan yhdeksi kentälliseksi. Koko joukkueeseen voi kuulua kolme tai neljä kentällistä pelaajia sekä kaksi maalivahtia. HyökkäyskolmikkWhat is hockeyoa nimitetään myös ketjuksi.

Molemmilla joukkueilla on kaukalon vastakkaisissa päissä oma maali ja sen edustalla on maalialue. Yleensä maali on metallikehikko, jonka neljällä sivulla on verkot. Yksi sivu on aukinainen ja tätä joukkueen maalivahti suojelee vastustajan yrittäessä saada kiekkoa maalin sisälle. Maalialue on maalivahdin oma paikka ja vaikka tämä saakin poistua alueelta, on esimerkiksi käsillä pelaaminen sallittua vain maalin välittömässä läheisyydessä.

Muille pelaajille ei ole sallittua käyttää käsiä pelaamiseen, ainut sallittu peliväline on jääkiekkomaila. Jääkiekkomailan pitämiselle ja käsittelylle on luotu omat sääntönsä, eikä sitä saa esimerkiksi nostaa liian korkealle. Pelissä kuljetettava peliväline on kuminen kiekko.

Kummankin joukkueen tavoitteena on kuljettaa jäätä pitkin liukuva kiekko jääkiekkomailojen avulla vastustusjoukkueen puolustuksen ohi ja tämän maaliin. Kaikilla pelaajilla on oltava jalassaan sopivat luistimet.

Pelin loputtua voittaja on se joukkue, joka on tehnyt enemmän maaleja.

Peli on suomessa hyvin suosittu ja se onkin toiseksi suosituin joukkuelaji.

Ainoastaan jalkapallolla on enemmän kannattajia. Peli vaatii vahvaa fyysistä kuntoa ja koska peli saa usein pelaajien kilpailuvietin nousemaan korkealle, on siihen säädetty useita esimerkiksi loukkaantumisia estäviä sääntöjä. Kuten lähes kaikissa joukkuepeleissä tarkoituksena ei ole vahingoittaa vastustajan pelaajia tai käyttäytyä epäasiallisesti toiselle joukkueelle, tuomarille tai yleisölle.

Suomessa on Suomen jääkiekkoliitto, joka valvoo jäsenyhdistysten toimintaa, järjestää kilpailuja ja tapahtumia ja vastaa sääntöjen tekemisestä ja noudattamisesta. Vain virallisen jääkiekkoliiton alaiset jäsenet voivat osallistua valtakunnallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin. Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajana toimii Harri Nummela.

Koko maailman jääkiekkoharrastuksen kattojärjestönä toimii Kansainvälinen Jääkiekkoliitto. Tämä vastaa kaikkien maiden katto- ja edustusjärjestöjen toiminnasta, säätää uusia pelisääntöjä ja jakaa rangaistuksia, sekä auttaa järjestämään ja organisoimaan suuria kilpailuja, kuten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut. Liiton puheenjohtajana on sveitsiläinen René Fasel.